Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 februarie 2012

nVidia vs Radeon

Acum vom analiza fiecare producător, cu plus-urile și minus-urile de rigoare, vom începe cu Radeon, deoarece este mult mai popular.

Caracteristici:
-plăcile video de la Radeon dual gpu au fost tot timpul single pcb ceea ce i-a avantajat atunci când nVidia a lansat GTX 295, care în prima instanță era o placă video dual pcb(pcb este fibra de sticlă din care sunt confecționate: plăci de bază, plăci video, module ram, ssd-uri), pe când competitorul din tabăra roșie era single pcb. GTX 295 este de fapt o alăturare a două plăci de performanță mai mică (GTX 260) dar cu mai multe nuclee de procesoare cuda(la ce folosesc nucleele de procesare cuda? Ei bine, nucleele de procesare cuda îmbunătățesc perfomanțele în aplicațiile ce știu să le folosească, în general aproape toate programele de editare video).
-dar Radeon, a avut un mare minus, driverele. Drivere Radeon înainte erau foarte instabile și cauzau multe probleme user-ilor ce le foloseau.
- plăcile video Radeon au mai multă putere decât o placă video nVidia, dar din cauza driver-elor prost făcute de către aceștia.


Acum trecem la nVidia. Caracteristici :
-cum am precizat și mai sus problema de la nVidia cu soluția dual gpu implementată pe o placă video cu dual pcb, placa se încălzea la 100 de grade în load, toți cei ce o luau(în proporție de 90%, puneau un full-block pe ea. Asta implică cheltuieli destul de mari, un sistem cu răcire pe apă. Functionează așa : radiator - pompă - block - pompă - radiator. Se găsește si sistem cu o singură pompă, dar acele pompe fac mai mult zgomot dintr-un motiv simpu: ele trebuie să mute toată apa!).
- nVidia a monopolizat și încă o face, piața work station-urilor, adică acele calculatoare care fac modelări, în principiu work station-urile sunt folosite la realizarea jocurilor sau a filmelor de animație.

Radeon are divizia pentru plăci de genul ăsta, FirePro. Am uitat să precizez plăcile de la nVidia destinate acestui segment, ele numindu-se Quardo, pe când cele pentru consumatori Geforce GTX, GTS, GT.

În ultimul timp nVidia a început să facă niște plăci foarte bune(vorbesc de plăcile mid-range cele 700+ ron) care au implementat Physx, care ajută procesorul foarte mult. Să vă dau un exemplu: Mafia 2 (cred că toți știm că este un joc. Ei bine, acesta este optimizat pentru Physx). Ce face Physx? Physx ajuntă procesorul să facă treburi de genul exploziilor, adică o acțiune ce este destul de solicitantă pentru un procesor.

Un mare plus spre tabăra verde este faptul că și-au optimizat plăcile pentru folding at home, ceea ce i-a atras pe mulți. Ca să faceți o comparație, un GTX 260 la folding at home bate un core i7 990x. Ca să vă dați seama despre ce vorbim, v-am pus două link-uri mai jos.

GTX 260: http://forum.computergames.ro/223-compon...t-fix.html
CORE I7 990X : http://www.pcgarage.ro/procesoare/intel/...46ghz-box/



Sameera ChathurangaDespre noi

Încercăm să vă ținem la curent cu ultimele știri și informații despre jocuri și componente hardware, să realizăm materiale video precum Gameplay-uri și Traduceri cu ajutorul jocurilor și să creem articole precum comparații sau clasamente.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta ca si anonim, selectati pur si simplu de la "Comenteaza ca" optiunea "Anonim".