Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 februarie 2012

Review Alan Wake

A fost o vreme când jocul Alan Wake a fost disponibil doar pentru Xbox 360, deținătorii consolei bucurându-se de un joc excepțional care din păcate nu apăruse și pe PC. Doi ani mai târziu, adică pe 16 Februarie 2012 Alan Wake și-a făcut debutul și pentur PC, reușind să captiveze fanii cu grafica excepțională pe care acesta ne-o punea la dispoziție, un gameplay lafel de bun și desigur povestea care majoritatea nu prea au înțeles-o. Din punctul nostru de vedere, povestea a fost punctul forte al acestui joc, fiind o poveste care îmbină elementele negative cu cele pozitive, intriga acestui joc fiind una foarte bună, jocul prezentându-ne mereu răsturnări de situație, și desigur povestea alambicată dar excepțională pe care jocul ne-o prezenta. Desigur că mulți dintre cei care au terminat jocul au spus că povestea este cam repetitivă și că este greu de înțeles. Într-adevăr povestea este puțin alambicată, dar dacă sunteți atenți și ascultați toate posturile de radio și vă uitați la toate cutscen-urile înțelegeți mai repede și mai bine povestea pe care Alan Wake ne-o spune.

Începutul jocului este unul direct, introducându-ne imediat în poveste. Aparent, începutul jocului este unul liniștit, unde Alan Wake își conduce mașina proprie pe niște serpentine pentru a ajunge la un far (lighthouse) care era amplasat mai sus, pe munți. Conducând cu viteză și nefiind atent, inevitabilul se întâmplă: Alan Wake lovește un om care era în mijlocul străzii. Cam ciudat, nu? Singurul om care era prin împrejurimi era cel care urma să fie lovit de Alan Wake cu mașina? Ceva nu este clar. Ieșind de mașină pentru a-i acorda primul ajutor, Alan își dă seama că numai poate face nimic și se ridică. Imediat cum se uită înapoi, acesta observă că omul numai era acolo, dispăruse pur și simplu. Și de aici începe povestea noastră care este împărțită în 6 episoade, fiecare având legătură între ele, având posiblitatea să descoperim noi lucruri despre Alan Wake și soția acestuia, care din păcate dispare în primul episod, iar scopul principal al lui Wake este să își salveze soția, neavând idee unde este sau ce i s-a întâmplat acesteia.

Vă spuneam că soția lui Alan, Alice dispare pe neașteptate în primul episod. După ce Alan și Alice hotărăsc să-și ia o vacanță, deoarece Alan era foarte stresat și obosit, aceștia hotărăsc să-și ia o vacanță, în stațiunea Bright Falls. Acestea au hotărât să-și ia o vacanță cu 2 ani înainte să ajungă în Bright Falls, când Alan Wake își lansase ultima carte. Acesta începuse să bea și nu prea se simțea prea bine. Jocul ne aduce și așa zisele Flashbacks (Memorii anterioare) pe care le putem juca și să înțelegem de unde a plecat toată ideea cu vacanța acestora, acestea jucând un rol foarte important în povestea jocului. Imediat ce au ajuns în Bright Falls, aceștia se duc să ia cheile de la Stucky, dar o femeie sinistră și bătrână îl întâmpină pe Wake și îi spune că Stucky nu se simte bine și îi dă ea cheile care ar fi trebuit să fie pentru cabana unde aceștia se cazaseră. Fără ca Alan să știe că acele chei nu sunt de la cabana lor, le ia și pleacă. Putem observa că după ce pleacă Alan, Stucky apare încercând să alerge dupa Alan pentru a-l prinde și a-i înmâna adevăratele chei către cabana, dar totul fiind de prisos deoarece Alan și Alice plecaseră.
Ajungând la cabană, aceștia se fac comozi, iar între Alan și Alice izbugnește o ceartă, deoarece Alice îi făcuse o surpriză căruia lui Alan nu-i plăcu: o mașină de scris pentru a încerca să scrie, deoarece numai scrisese demult. Alan hotărăște să iasă afară pentru a lua o gură de aer, dar imediat aude țipătul soției sale, acesta alergând către cabină și către dormitorul lor, observând că balustrada era ruptă, și că Alice căzuse în apă. Alan se aruncă în apă încercând să o salveze pe Alice, dar iese la suprafață fără Alice.

Practic, de aici începe toată povestea. Alan este manipulat de către acea entitate rea, Barbara, femeia bătrână care îi dăduse cheile la început, făcându-l să scrie continuarea poveștii numită Departures. Acțiunea jocului este ca o poveste, deoarece tot ce începe Alan să scrie devine realitate, deoarece lacul Cauldron este un portal care poate face ca visele să devină realitate și care ascunde entitatea aceea rea. Alan începe să scrie și scrie tot ce-i spune Barbara fără ca el să-și dea seama ce face, deoarece este manipulat de ea, dar o parte din Alan încă mai trăiește. Thomas Zane încearcă să îl ajute, spunându-i că trebuie să-și scrie propriul final pentru a putea să o salveze pe Alice și după să se salveze pe el. Acesta reușește să scape din cabina aceea, și să anunțe poliția. Spre surprinderea lui Alan, imediat cum acesta îi spune tot ce s-a întâmplat polițistei Sarah Breaker, spre surprinderea lui, aceasta îi spune că acea cabană pe lacul Cauldron numai există de peste 30 de ani și că a fost distrusă în urma eruperii vulcanului.

Lui Alan nu-i vine să creadă și începe să caute și să caute. În tot acest timp, Alan presupune că Alice a fost răpită, primind telefoane de la un așa zis răpitor care îi spune să scrie manuscrisul, dacă vrea să o mai vadă vreodată pe soția acestuia, Alice. După multe peripeții și lupte împotriva întunericului, Alan îl descoperă pe omul care îi spunea de manuscris, și-l aude spunând că el nu o are pe Alice și că niciodată nu a avut-o. Desigur, acesta vorbind cu entitatea malefică, iar imediat ce Alan ajunge, entitatea malefică îl devorează pe presupusul criminal.

După, într-o noapte de beție, Alan și Barry adorm la ferma celor doi rock-eri bătrâni, iar Alan visează tot ce s-a întâmplat în acea seară și poate să se vadă pe el, cum a reacționat și desigur o vede și pe entitatea Barbara care îi spunea tot ce să facă, ce să scrie. Deasemenea, observă și cum Thomas Zane îl ajută să scape, acesta urcându-se în mașina lui, și observă drumul pe care l-a parcurs. De aceea nu își amintea nimic în episodul 2, când acesta s-a trezit într-un accident de mașină.
Pe măsură ce povestea avansează, Alan vrea să o găsească pe o femei bătrână numită Weaver, deoarece aceasta avea răspunsurile pentru ceea ce i s-a întâmplat, și avea un obiect care îl putea ajuta pe Alan să învingă tot răul care s-a întâmplat. Acesta găsește The Clicker ( un dispozitiv micuț, care i-a fost dăruit de către mama sa, pentru a alunga toate prezențele rele) și acesta este sigur că poate scăpa de răul acesta. Deasemenea, mai găsește și o scrisoare de la Thomas Zane care îi povestea amintiri din copilăria lui Alan și lucrurile pe care acesta le-a făcut. Se pare că Thomas Zane este tatăl lui Alan, deoarece Alan nu știa nimic de tatăl său, dar scrisoarea aceasta ne arată faptul că Zane este tatăl lui Alan.

Alan se duce să învingă răul, reușind să o învingă pe Barbara și să scrie sfârșitul poveștii. La sfârșit, jocul ne prezintă un filmuleț cum totul în Bright Falls revine la normal și cum Alice, soția lui Alan reușește să înnoate și să nu moară, urcându-se pe drumul care ducea la cabană, cabana nemai fiind acolo, și îl strigă disperată pe Alan, filmulețul arătându-ne cum Alan stă și scrie povestea, iar filmulețul încheiându-se cu replica: ”It is not a lake, it is an ocean...” iar după putem auzi cum cineva Alice îi spune să se trezească.

Încă doua DLC-uri pentru acest joc au fost lansate, care au legătură cu povestea jocului, acestea fiind incluse în varianta de PC, nemai trebuind ca cei cu versiunea de PC a acestui joc să plătească pentru cele două DLC-uri, așa cum au făcut cei cu versiunea de Xbox 360.
Gameplay-ul jocului este unul foarte bine pus la punct, instrumentul principal al lui Alan fiind lanterna, cu aceasta putând omorâ monștrii și desigur câteva arme: un Revolver, un Shotgun, un pistol cu artificii, o armă de vânătoare, câteva torțe și câteva flash-uri.

Elementele vizuale ale acestui joc sunt foarte bine detaliate iar împrejurimile pe care jocul ni-l oferă sunt extrem de impresionante, peisajele frumoase și strălucitoare îmbinându-se cu povestea întunecată și înfricoșătoare, reușind să facă o transpunere de la bine la rău foarte bună.

În concluzie, jocul Alan Wake a fost lansat în anul 2010 pe Xbox 360, având exclusivitate până anul acesta, când s-a lansat și pe PC pe data de 16 Februarie 2012. Povestea jocului este una cum rareori vedem într-un joc video, elementele vizuale joacă și ele un rol important în acest joc și desigur personajele din acest joc sunt foarte bine detaliate și animate. Jocul primește nota 10, așteptând cu nerăbdare continuarea pentru acest joc sau un DLC care să ne explice ce s-a întâmplat după ce Alan Wake este trezit de către Alice și desigur ce s-a întâmplat cu Alice care tot îl striga pe Alan, aceasta neprimind niciun răspuns.



Sameera ChathurangaDespre noi

Încercăm să vă ținem la curent cu ultimele știri și informații despre jocuri și componente hardware, să realizăm materiale video precum Gameplay-uri și Traduceri cu ajutorul jocurilor și să creem articole precum comparații sau clasamente.

3 comentarii:

  1. Cel mai bun joc din punct de vedere al povestii pe care l-am jucat vreodata...RECOMAD 100%

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este adevarat, doar ca povestea este putin incurcata, adica l-am terminat si cu cele doua DLC-uri si parca lasa loc de un sequel.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta ca si anonim, selectati pur si simplu de la "Comenteaza ca" optiunea "Anonim".