Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 decembrie 2011

Industria jocurilor video în România







Industria jocurilor video. O industrie mare, foarte populară, care ne satisface nouă plăcerile în legătură cu jucatul pe calculator. Aceasta este industria jocurilor. Ei bine, aceasta a căpătat amploare încă decând a apărut primul joc ( Tennis for two) și până acum, când fiecare an este unul plin și prosper în legătură cu jocurile. Din păcate, pentru industria jocurilor, pirateria a crescut foarte mult în ultimii ani, iar aceasta pierde ”teren” în fața ”piraților” care descarcă o mulțime de jocuri de pe programele de file sharing (uTorrent fiind unul dintre acestea). Ceea ce este mai grav pentru aceasta, este că titluri mult așteptate sunt piratate mai devreme decât data lansării acestora, ceea ce cauzează o pierdere mare de bani, având în vedere că majoritatea oamenilor din ziua de astăzi (cel puțin din România) descarcă jocurile de pe Internet.

Jocurile diferă de la unul la altul, fiind extrem de multe genuri de jocuri, de la jocurile cu acțiune unde suntem ”siliți” să omorâm oameni și să îndeplinim anumite misiuni, până la jocurile puzzle unde trebuie să ne punem capul la contribuție și până la jocurile de strategie unde trebuie să îți stabilești foarte bine mișcările și economia țării pe care o conduci. Deasemenea, grafica jocurilor diferă și această, unele jocuri preferând grafica cartoon style, altele grafica reală, sau altele o grafică combinată între cele două, cum am mai vorbit și într-un articol postat mai demult pe site.

Violența este la ea acasă. Da, majoritatea jocurilor prezintă cel puțin o scenă cu acte de violență. De-a lungul timpului, acest subiect a fost dezbătut de toate grupurile sociale care joacă jocurile, și de companiile care notează jocurile după un anumit criteriu, acestea fiind împărțite în categorii: +3, +8, +12, +16, +18, AO (Adults Only), existând mai multe notații, dar acestea sunt cele care predomină și care sunt cunoscute de majoritatea oamenilor. Cel mai important criteriu care împarte jocurile în acele categorii despre care v-am spus, este dozajul de violența prezent în joc. Violența în jocuri poate fi prezentă ca o formă reală (bătăi, lovituri) sau poate fi prezentă ca niște simple jigniri sau rasismul față de un anumit personaj din joc. Da, consider că și rasismul este o formă de violență, poate chiar mai dură decât o jignire sau o lovitură!

Majoritatea jocurilor, sunt create în limba engleză, și câteva limbi principale în care acestea sunt traduse. Nu vă faceți speranțe, limba română este exclusă din lista de limbi ale jocurilor. Ei bine, cele mai întâlnite limbi în jocuri sunt următoarele: franceză, germană, spaniolă, norvegiană, finlandeză, cehă și câteodată și limbile asiatice, chineza sau japoneza. Părerea mea este că limba engleză este cea mai adecvată și cea mai utilă limbă pentru jocuri, dar și pentru oameni, fiind o limbă de circulație, este la limita bunului simț să ști să legi câteva cuvinte în engleză. Păcat ca noi românii nu o facem prea des.

Jocurile video s-au dovedit că sunt și foarte utile, pe lângă amuzamentul și starea care ne-o induc, acestea au rolul de a stimula creierul foarte mult. Un studiu s-a realizat mai demult, și s-a dovedit că jocurile de genul FPS (First Person Shooter) stimulează creierul foarte mult și în sens pozitiv, încât un jucător înrăit de FPS-uri face față mult mai bine unei situații critice reale, fiind vorba despre un conflict cu arme sau chiar soldații care sunt în război, decât unul care nu obișnuiește să se joace FPS-uri. Desigur, fiecare gen de joc stimulează creierul, doar că îl stimulează în alt mod față de celelalte jocuri. Lafel sunt și jocurile de tip racing, acestea îți stimulează creierul într-un sens pozitiv, te face să fi mai atent la mașini și să previi accidentele care se pot întâmpla, atât în joc, cât și în realitate, îți sporește atenția foarte mult în trafic.

Pot spune că spre norocul nostru, și în România sunt prezente jocurile video, și într-un număr foarte mare. Desigur, nu vă așteptați să fie prezente într-un număr foarte mare material, ci sunt prezente într-un număr foarte mare virtual, deoarece majoritatea românilor piratează jocurile. Nu îi condamn deoarece sunt perfect îndreptățiți din toate punctele de vedere. În România, un joc proaspăt lansat ajunge să coste între 200 de lei și 300lei, mai ales jocurile pe console. Este și normal atât timp cât salariile din România sunt de tot râsul, cel mai mic salariu fiind cel de 600 de lei, nu vâd cum un om simplu își poate permite un joc, care dacă este normal costă destul de mult, da păi un joc proaspăt lansat, nici numai vorbesc. Am spus-o și continui să o spun: față de americani, sau orice țară de bun simț europeană, suntem foarte jos. Nu ne putem compara cu nicio țară care face parte din Europa, prin simplul fapt că nu suntem civilizați, da păi să mai vorbesc și despre alte lucruri. Deja deviem subiectul, și ne îndepărtăm de ideea principală pe care vroiam s-o spun: pirateria în România este foarte îndreptățită.

Ceea ce mă uimește într-un mod plăcut, este că România este o țară care beneficiază de atenția companiilor mari din industria jocurilor (dând deoparte insultele și batjocorile aduse de francezi), străinii sunt interesați să deschidă cât mai multe afaceri în România (mă refer la cei din industria jocurilor). Multe firme ca Adobe, Microsoft, HP, Dell și multe altele au câte un sediu minim deschis în România. Ceea ce mă face să mă simt egal ca să spun așa cu alte țări, este că avem un studio care produce jocuri chiar la noi în țară: Ubisoft România! Nu pot să spun decât că sunt destul de rezervat în ceea ce privește viitorul jocurilor în România, mai este mult drum până când o să ajungem ca și Americanii, dar deocamdată suntem destul de bine poziționați.

Aceasta este părerea mea despre industria jocurilor în România. Este pur și simplu ceea ce cred eu despre industria jocurilor în această țară și chiar vă rog frumos dacă am greșit cu ceva să îmi spuneți în comentarii, dar să-mi spuneți și părerea voastră despre industria jocurilor în România.



Sameera ChathurangaDespre noi

Încercăm să vă ținem la curent cu ultimele știri și informații despre jocuri și componente hardware, să realizăm materiale video precum Gameplay-uri și Traduceri cu ajutorul jocurilor și să creem articole precum comparații sau clasamente.

2 comentarii:

Pentru a comenta ca si anonim, selectati pur si simplu de la "Comenteaza ca" optiunea "Anonim".